Pictura decorativă este o categorie largă care cuprinde numeroase tehnici și medii de pictură aplicate pe o varietate de suprafețe. Pictura decorativă contemporană include pictura tole, arta populară și finisarea falsă.

Inițial, pictura tole se referea la pictura decorativă specifică pe staniu. Tole este un cuvânt francez care înseamnă obiecte de metal lacuit sau emailat. Mediul original de vopsire tole era vopseaua în ulei, iar elementele comune includ fructe, flori și frunze. Arta populară tradițională a luat naștere la țărani, iar stilul a încorporat folosirea periilor rotunde cu perie naturală, a culorilor primare. Stilul artei populare tradiționale variază în funcție de cultura pe care o reprezintă.

Arta decorativă contemporană se aplică pe multe suprafețe, inclusiv plastic, lemn, sticlă, țesătură și placă din fibre. Alte suprafețe posibile sunt dale, porțelan, ceramică și olărit. Frecvent, vopseaua acrilică este mediul folosit pentru vopsire, deoarece se usucă mai repede decât uleiul și pentru că este pe bază de apă și, prin urmare, mai ușor de curățat.

Pictorii decorativi folosesc multe perii specializate, împreună cu extensoare, glazuri și geluri, pentru a crea efecte speciale. Pictura contemporană nu implică la fel de multă muncă de artă ca arta populară tradițională. Subiecții obișnuiți includ flori, animale, fructe, păsări, oameni și peisaje. Pictura decorativă este relativ ușor de învățat și, prin urmare, destul de populară.